14. 10. 2014

Jakou barvu očí bude mít naše miminko?/What eye color our baby will have?

Jakou barvu očí bude mít naše miminko?


Nastávající rodiče jsou zvědaví, nejen jak bude jejich potomek vypadat, ale také jakou bude mít barvu očí. Už asi všichni víme, že miminkům se barva očí mění a nezůstane stejná jako při narození.

Barva očí je ovlivněna množstvím melaninu v duhovce a také geny.

Melanin je pigment, který ovlivňuje barvu naší kůže a vlasů. Díky slunečnímu záření naše kůže tmavne a stejně tak naše duhovka. K největším změnám v barvě očí miminka dochází mezi 6. a 9. měsícem věku. Ke změnám barvy očí však může docházet až do 3 let věku. Nečekejte však, že vaše modrooké batole bude mít oči černé jako uhel, až půjde do školky.

Následující tabulka ukazuje s jakou pravděpodobností bude barva očí miminka v závislosti na barvě očí rodičů.


What eye color our baby will have?

Parents-to-be are curious how their baby will look and what eye color their baby will have. We all probably know that babies' eye color changes and does not stay the same as when they are born. 

Eye color is influenced by the amount of melanin in the iris and by the genes.

Melanin is the pigment that influences the color of our skin and hair. 
Due to sunlight our iris can get darker similar to our skin. The biggest changes of baby's eye color will occur between their 6th and 9th months.  The eye color can change even until the baby is 3 years old. But do not expect that your blue-eyed newborn will have black eyes when s/he will start kindergarten. 

The following chart shows the probability of the baby's eye color based on the parents' eyes.




Žádné komentáře:

Okomentovat