1. 10. 2014

Věděli jste, že novorozenci ve Finsku spí v krabici? / Did you know that newborns in Finland sleep in the cardboard box?

Proč spí novorozenci ve Finsku v krabici? 

Všechny těhotné ženy zahrnuté do finského systému sociálního zabezpečení mají nárok na porodné buď ve formě peněz (140 Euro) nebo dostanou tzv. Äitiyspakkaus, mateřský balíček. A není to jen pár vzorků krémů a dvě tři plenky, jak jsme zvyklé z českých porodnic, ale pořadně velká krabice, do které se vejde výbavička oblečení pro miminko včetně kombinézy a spacáčku, přikrývka a matrace, bryndáčky, chrastítko, základní věci na koupání, jedna sada látkových plenek a dokonce kondomy. Krabice je tak velká, že v ní novorozenec může i spát.
Překvapí vás, že většina těhotných si vybere balíček? Asi ne. Jeho hodnota převyšuje sumu 140 Euro.
Tradice mateřského balíčku nebo spíš balíku sahá ve Finsku do roku 1938, kdy základní potřeby pro miminko dostávaly rodiny s nízkým příjmem. Důvody byly čistě praktické zvýšit porodnost a snížit novorozeneckou úmrtnost. Díky tomuto opatření získalo více těhotných přístup k veřejné zdravotní péči. Od roku 1949 mají nárok na balíček všechny nastávající matky, jejichž těhotenství trvá 154 dní a podstoupily lékařskou prohlídku do 4. měsíce těhotenství.
Každoročně poskytuje finský stát porodné zhruba 60 000 nastávajícím matkám, z toho 40 000 ve formě mateřských balíčků.
Obsah balíčku odráží i soudobé trendy. Zatímco do poloviny 70. let minulého století byla většina oblečení v bílé barvě, dnes je oblečení v barvách spíše neutrálních, aby je mohli nosit kluci i holčičky. A nezapomíná se ani na životní prostředí a od roku 2000 obsahuje balíček také látkové plenky. 
V dnešní době je mateřský balíček součástí finské kultury. A dostali ho i William a Kate, když očekávali svého prvního potomka. Informace o tom, zda malý George spával v kartonové krabici chybí.


Why newborns in Finland sleep in the cardboard box?

All pregnant women covered by Finnish social security system are entitled to get a maternity grant either as 140 Euro in cash or so called Äitiyspakkaus, maternity package. And it is not just a few samples of cream and two or three diapers as we know it from the Czech hospitals. Maternity package is a big box, which contains a basic set of baby clothes including snowsuit and sleeping bag, blanket and mattress, bibs, toy, basic stuff for bathing, one set of reusable nappies and even condoms. The box is big enough that the newborn can sleep in it. 
Are you surprised that most of Finnish pregnant women choose the maternity package? Probably not. Its value exceeds 140 Euro. 
The tradition of maternity packages in Finland goes back to 1938, when a basic maternity package was given to the families with low income. The reasons were purely practical - to increase the birth rate and decrease the infant mortality. Thanks to this more pregnant women got access to public healthcare. Since 1949 all pregnant women, whose pregnancy has lasted at least 154 days and had medical examination before the 4th month of their pregnancy, are entitled to get the maternity grant.
Every year Finnish government provides maternity grant to approximately 60 000 women out of which 40 000 decide to take the maternity package. 
The content of the maternity package reflects the trends. While by the mid of 70s of the last century most of the clothes were in white color, nowadays the clothes were in neutral colors to be suitable for both boys and girls. And it also considers the environment and as of year 2000 contains a set of reusable nappies.
In these days the maternity package is part of the Finnish culture. William and Kate even got it as a gift from Finland. However, there is no information whether little George has slept in the cardboard box.

Žádné komentáře:

Okomentovat