21. 11. 2014

Film na víkend/Movie for the weekend

Znáte filmy Absolvent, Podnikavá dívka, Na dotek nebo Vlk? A víte, co mají společné? Ano, režíroval je Mike Nichols, který tento týden zemřel ve věu 83 let. A dnešní film na víkend je vzpomínkou na Mika Nicholse. Je to méně známý film z roku 1986 v hlavní roli s Meryl Streep a Jackem Nicholsonem natočený podle autobiografické stejnojmenné knihy Nory Ephron o jejím manželství s Carlem Bernsteinem

Hořkost

V jedné z vedlejších rolí se objeví i Miloš Forman a jen tak pro zajímavost příjmení hlavních hrdinů je Forman.

A teď kdo je Nora Ephron a Carl Bernstein? 

Nora Ephron byla newyorská spisovatelka, scénáristka, produkční, režisérka a v neposlední řadě také amatérská kuchařka. Napsala scénář k romantickým komediím jako Samotář v Seattlu, Když Harry potkal Sally, Láska přes Internet nebo Julie a Julia. S Carlem Bernsteinem měla dva syny Jacoba a Maxe. Ve filmu má dvě holčičky.

Carl Bernstein je americký novinář, který se proslavil spolu s Bobem Woodwardem odhalením aféry Watergate. Ve  filmu o aféře Watergate Všichni prezidentovi muži ho ztvárnil Dustin Hoffman. Ve skutečnosti jeho manželství s Norou Ephronem skončilo kvůli románku s dcerou britksého ministerského předsedy a manželkou britského velvyslance v USA.

Movie for the weekend

Do you know movies such as The Graduate, Working Girl, Closer or Wolf? And do you know, what they have in common? Yes, all of them were directed by Mike Nichols, who died this week at the age of 83. Movie for this weekend is a memory of Mike Nichols. It is his less known movie from 1986 starring Meryl Streep and Jack Nicholson based on Nora Ephron's autobiography about her marriage with Carl Bernstein

Heartburn

Miloš Forman appears in the movie as a supporting actor. And interesting fact is that the surname of the main protagonists is Forman. 

And now who is Nora Ephron and Carl Bernstein? 

Nora Ephron was novelist, screenwriter, producer, director and also amateur cook. She wrote screenplays for romantic comedies such as Sleepless in Seattle, When Harry Met Sally, You've got Mail or Julie & Julia. She had two sons, Jacob and Max, with Carl Bernstein. In the movie they have two daughters. 

Carl Bernstein is a reporter who got famous together with Bob Woodward for uncovering the Watergate scandal. In the movie All the President's Men he was played by Dustin Hoffman. In reality, his marriage with Nora Ephron finished because of his affair with a daughter of the British Prime Minister and wife of British Ambassador in the US. 

Žádné komentáře:

Okomentovat