21. 6. 2015

Chlapi na mateřské/Dads on parental leave

Napadlo vás někdy jaké by to bylo, kdyby na rodičovské dovolené zůstal chlap? Nebo je ten váš s dětmi doma a vás by zajímalo, co se doma děje, když se za vámi ráno zavřou dveře?

Švédský fotograf Johan Bävman nafotil sérii fotografií s názvem "Swedish Dads" (Švédští tátové). Ve Švédsku mají rodiče nárok na celkem 480 dní placené rodičovské dovolené, z nichž 60 dní si musí vybrat otec, jinak jsou ztracené.

Bävman vymyslel tento projekt, když on sám zůstal doma se synem a zjišťoval, proč muži zůstali doma s dětmi a co jim to přináší.


Johan (38, Product Developer) byl na rodičovské dovolené 9 měsíců s každým ze svých tří dětí, stejně jako jeho partnerka. Říká, že finanční ztráta způsobená tím, že šel na rodičovskou, za to určitě stála. Jako táta získal důvěru, porozumění vůči své partnerce a silnější vazby k dětem.


Ola (41, nákupčí) je na rodičovské dovolené se synem Gustavem 8 měsíců. Podle něj by měl stát poskytovat lepší informace ohledně výhod, které přináší rodičovská dovolená oběma rodičům. Tvrdí, že je to skutečný dar mít možnost vytvořit si s dětmi tak silné emoční vazby. A rodičovskou si podle něj musíte zkusit, abyste věděli, co ztrácíte, když se rozhodnete pracovat.


Ingemar (37, IT Consultant) je na rodičovské dovolené 9 měsíců s ročním synem. Předtím byl také 9 měsíců na rodičovské dovolené se starším synem. Říká, že to pro něj bylo jednoduché rozhodnutí jít na rodičovskou. I když v jeho zaměstnání dominují muži, zaměstnavatel ho podporoval, aby si vzal rodičovskou dovolenou. Říká, že být dobrý rodič také znamená vypořádat se s každodenními povinnostmi a výzvami. Rodičovská dovolená mu přinesla mnoho štěstí a lepší porozumění potřebám svých  dětí.

Chcete-li si prohlédnout všechny fotky a přečíst si, co si tátové na rodičovské myslí, což vám vřele doporučuji, zkuste stránku samotného fotografa.

Švédsko je považováno za zemi rovných příležitostí. Ale ani tam se otcové nepodílejí rovnoměrně na péči o děti. Tuto možnost využívá jen 12% mužů. Podle dostupných informací si v České republice o rodičovský příspěvek zažádlo v loňském roce zhruba 5200 mužů.

Dads on parental leave
Have you ever thought how it would be if a man stayed on parental leave? Or is your partner on parental leave and you are curios, what is going home when you leave for work?

Swedish photographer Johan Bävman made a series of photographs called "Swedish Dads". Swedish parents are entitled to 480 days of paid parental leave of those, 60 days must by taken by the father otherwise they are lost.

Bävman made up this project while he was at home with his son. And he tries to find out why men stay at home with kids and what does it bring them.


Johan (38, Product Developer) and his partner share parental leave equally for their three children. Both took 9 months of parental leave with each child. He says that financial loss with him taking parental leave is worth every krona. He gained confidence as a dad to his kids and understanding for his partner and stronger ties to his children. 


Ola (41, Purchaser) is on leave with his son Gustav for 8 months. He thinks that state needs to provide better information regarding the advantages that parental leave gives both parents. According to him, it is a true gift to be allowed to create such strong emotional ties to your children. You have to experience parental leave to understand what you lose before you decide to work instead. 


Ingemar (37, IT Consultant) is currently on parental leave for 9 months with his 1-year old son. He was previously on leave for 9 months with his older son. He says that for him it was easy decision to take parental leave. Although his workplace is very male-dominant, his employer values family life and encouraged him to take parental leave. Being a good parent is also about dealing with the chores and challenges of daily life. Parental leave has given him a lot of happiness and a better understanding of his children's needs. 

If you want to see all the pictures and read what the fathers on parental leave think, which I highly recommend you, try the page of the photographer.

Sweden is considered to be a country of gender equality. But even there, fathers do not participate equally in child care. This option uses only 12% of men. According to available information in the Czech Republic 5 200 men applied for parental allowance last year.

Žádné komentáře:

Okomentovat